Yönetim Kurulu Başkanımız Süreyya Çiftçioğlu Lisanslı Depo ve Ürün İhtisas Borsası Hakkında Açıklamalarda Bulundu

Borsamız Yönetim Kurulu Başkanı Süreyya Çiftçioğlu; Hayrabolu’da Lisanslı depoların kurulmasına başlandığını ve çiftçilerin bundan sonra kayıp yaşamadan ürünlerini satabileceklerini söyledi.

Lisanslı depoculuğun tarım sektöründe yaygınlaşmasının üretici ve tüketici açısından önemli bir kazanç olacağını belirten Yönetim Kurulu Başkanımız Süreyya Çiftçioğlu, kurulacak Lisanslı Depolarla Hayrabolu’yu bölgede cazibe merkezi haline getirmek istediklerini ifade etti.

YATIRIMI HAYRABOLU’YA KAZANDIRDIK

Yönetim Kurulu Başkanımız Süreyya Çiftçioğlu; 25 Milyon liralık büyük bir yatırım olan Lisanslı depoların bölgede başka bir yere kurulması kararı alındığını fakat; yaptıkları girişimlerle lisanslı depoları Hayrabolu’ya kazandırdıklarını belirterek “Seneye hiçbir TMO mal almayacak. Lisanslı depolar mal alacak. Bu depolar Karacakılavuz’a kurulacaktı. Yaptığımız girişimler sonucu depoların ilçemize kurulmasını sağladık. Lisanslı depolar şehir içine kurulamadığından Çene köyünün oraya yapılacak. Lisanslı Depolar 70 bin metrekare alan üzerine 28 adet 2.500 tonluk toplam 70 bin ton kapasiteli olarak yapılacak. Buğdaylar protein ölçülerine göre alınıp sınıflarına göre ayrı ayrı depolanacak” dedi.

LİDAŞ’A ORTAK OLDUK

Lisanslı depoların Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ve TMO’nun ortaklığı olan TMO – TOBB LİDAŞ tarafından yapılacağını bu şirkete de ortak olduklarını belirten Yönetim Kurulu Başkanımız Süreyya Çiftçioğlu “LİDAŞ, sermayesini arttırmak istedi.  Bizde ortak olmak istedik. Bizden de teklif istediler. Teklifimizi verdik ve belli bir tutar karşılığında ortaklığımız onaylandı” dedi.

VERGİ MUAFİYETİ

Yönetim Kurulu Başkanımız Süreyya Çiftçioğlu uygulamayla sanayicilerin daha önce yüklenmek zorunda kaldıkları depolama sorunundan da kurtulacaklarını belirterek “Tarım ticareti halen buğday pazarları veya borsaları üzerinden satış yapılarak gerçekleştiriliyor. Üreticiler, finansman ve depo sıkıntısı nedeniyle hasadın ardından ürünü pazara arz etmek zorunda kalıyor. Bu nedenle arz talep dengesi bozulduğu için üretici zarar ediyor. Artık ürünü pazara götürmek yerine depoya teslim edecek. Karşılığında alacağı ürün senedini uygun gördüğü zamanda satabilecek. Üretici yüzde 2 stopaj vergisinden sanayici ise kurumlar vergisinden muaf olacak. Türkiye’de tarım ticaretinin şekli değişecek” dedi.

ÜRÜN İHTİSAS BORSASI GELİYOR

Buğday satışlarının halen il ve ilçe borsalarından yapıldığını ancak Ankara’da Ürün İhtisas Borsası Kurulduğunu ve tüm satışların buradan yapılacağını belirten Yönetim Kurulu Başkanımız Süreyya Çiftçioğlu “Türkiye’de 113 borsa bulunmakta, aralarında borsamızın da bulunmuş olduğu 33 tane borsa bir araya gelerek Türkiye Ürün İhtisas Borsası’nı kurduk. Borsa İstanbul’da nasıl hisse senetleri tek yerden alınıp satılıyorsa bu borsada da Lisanslı Depolardaki ürünler için üretilen elektronik ürün senetleri (ELÜS) tek bir yerden alınıp satılacak. Bu da ürünlerin daha da değerlenmesini sağlayacak” dedi.

TARIM ÜRÜNLERİ YATIRIM ARACI OLACAK

TM0-TOBB LİDAŞ Koordinatörü Sait Eğerci, Türkiye’nin tarım sektöründe küresel oyuncu olmasını sağlayacak lisanslı depoculuk uygulamasıyla aynı zamanda hasat döneminde ürün arzı yığılımına bağlı fiyat düşüşünün önleneceğini söyledi.
Hububat, pamuk, kuru kayısı, fındık, baklagil, zeytin ve zeytinyağı ürünlerini kapsayan uygulamayla tarıma dayalı sanayinin de gelişmesinin hedeflendiğini dile getiren Eğerci, Avrupa Birliği standartlarında stoklanacak ürün karşılığı üreticiye elektronik senet verileceğini kaydetti.
Eğerci, çiftçinin alacağı ürün senedini ihtiyaçları doğrultusunda kullanabileceğini işaret ederek, “Lisanslı depoculuk, tarım ürünlerin depolarda saklanmasının yanı sıra ürün senetlerinin yatırım aracına dönüşümüne olanak sağlıyor. Tarım ürünleri yakın gelecekte yatırım aracı olacak” dedi.

Yayın Tarihi: 20 Mart 2018 Salı, 10:38